27-10-08

Amerika anders bekenen (2): Noam Chomsky

Noam Chomsky (7 december 1928) is hoogleraar aan het Massachusetts Institute of Technology en de grondlegger van de generatieve taalkunde, een theorie die zich baseert op de hypothese van de universele grammatica, een aangeboren taalvermogen dat alle mensen delen en dat de overeenkomsten tussen menselijke talen verklaart.

Daarnaast staat Chomsky vooral bekend als politiek activist. Hij schreef diverse kritische boeken over de Amerikaanse buitenlandse politiek en de rol van ideologie en media in westerse samenlevingen. Chomsky beschouwt zichzelf als libertarisch socialist. Een korte kennismaking (nu ja, bijna een uur lang)

23:00 Gepost door Jean Lievens in politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: noam chomsky |  Facebook |

20-01-08

België volgens Dominique Struye de Swielande

Tot eind december 2006 was Dominique Struye de Swielande ambassadeur van België bij de NAVO.  Sindsdien vertegenwoordigt hij ons land in de Verenigde Staten. Een adellijke ambassadeur met een naam die zelfs wij niet uitgesproken krijgen zonder een knoop in de tong te riskeren. Als je benieuwd bent wat een Amerikaan ervan bakt, moet je zeker  even klikken op de foto.

b060512i

Dominique Struye de Swielande was op 8 november 2007 gastspreker aan de Brigham Young University in Provo, Utah, in het kader van de BYU Kennedy Center Lectures. Hij kwam er praten over de relaties tussen België en de Verenigde Staten. Natuurlijk kon hij de diepe communautaire crisis niet vermijden in zijn toespraak. Een interessant filmpje voor wie vragen heeft bij de kwaliteit van onze diplomatieke vertegenwoordigers. Luister naar de uitspraak en laat je verrassen door het politieke niveau van de analyse. Klik op de foto om het volledige filmpje te zien.   

23:15 Gepost door Jean Lievens in politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dominique struye de swielande, byu, 050 |  Facebook |

30-03-07

25 jaar verplicht wapenbezit

 

25 jaar verplicht wapenbezit

 

Binnenkort viert Kennesaw feest. Op 1 mei zal het 25 jaar geleden zijn dat de gemeenteraad van het voorstadje van Atlanta, Georgia, een lokale wet goedkeurde die elk gezinshoofd verplicht een vuurwapen en bijhorende munitie te bezitten. Het wordt ongetwijfeld een knalfeest.

 

De wet is gebaseerd op het idee dat wapenbezit goed is tegen misdaad (u leest het goed). Maar ze was ook een reactie tegen een ordonnantie van Morton Grove in Illinois die het bezit van handwapens verbood. Sinds de nieuwe wet is de misdaad in Kennesaw (die overigens al laag was) wel systematisch blijven dalen, ook al steeg de bevolking er in de laatste 25 jaar van 5.000 naar 30.000. In Morton Grove gingen de misdaadcijfers echter in stijgende lijn.

 

Conclusie: hoe meer wapens, hoe minder misdaad? Dat is in elk geval wat de brave burgers van Kennesaw ons willen doen geloven. Dat hun stadje welvarender is en een hogere banengroei heeft dan de rest van Georgia is echter een veel plausibeler uitleg. Juist die gunstige economische ontwikkeling verklaart ook de zeer lage misdaadcijfers in Utah. Hier in Provo doen de meeste mensen hun voordeur niet op slot als ze even weggaan voor boodschappen. Garages en achterdeuren blijven meestal ongesloten. Sleutels vergeten? Geen probleem... Ook auto’s worden open gelaten, vaak met de sleutels in het contact. En een verplichte wapendracht is hier niet van toepassing. Maar op heel veel ramen van winkels en bedrijven zie je wel een bordje 'Help wanted".  Misdaad floreert nu eenmaal beter in streken waar bedrijfsdeuren gesloten blijven voor nieuwe werknemers.

22:57 Gepost door Jean Lievens in politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: humor, misdaad, amerika, 009 |  Facebook |

27-03-07

Cheney minder welkom op BYU dan gedacht

   

Cheney minder welkom op BYU dan gedacht

 

Op 26 april 2007 komt Dick Cheney praten op de Brigham Young University (BYU) in Provo, Utah. BYU telt ongeveer 30.000 studenten, is eigendom van en wordt bestuurd door de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, beter gekend als de Mormoonse Kerk. Het is de grootste religieus gecontroleerde universiteit van de Verenigde Staten. Het grappige is dat het Witte Huis in januari zelf voorstelde om de Amerikaanse vice-president te laten spreken tijdens de diplomaplechtigheid op BYU (nu ja, blijkbaar is dat hier de gewoonte). De onpopulariteit van de regering Bush scheert immers historisch hoge toppen en het Witte Huis is koortsachtig op zoek naar plaatsen waar zijn vertegenwoordigers kunnen rekenen op een warm onthaal. In de laatste Gallup Polls schommelt de goedkeuringsgraad van Cheney tussen 28 en 36%. Daarmee is hij niet alleen de onpopulairste vice-president uit de Amerikaanse geschiedenis, maar ook de onpopulairste politicus in de VS vandaag.

 

Cheney kwam voor het laatst naar BYU in 2003 om fondsen in te zamelen ten behoeve van de Republikeinse campagne voor de vorige presidentsverkiezingen. Succes verzekerd, want er is allicht geen andere staat in de VS waar de Republikeinen sterker staan dan in Utah. “Ik denk dat hij zal kunnen rekenen op een zeer gastvrij, ontvankelijk en warm onthaal,” sprak Kelly Patterson, hoofd van het Centrum voor de Studie van Verkiezingen en Democratie aan de BYU. “Wij zijn nog altijd een van de meest rode (lees Republikeinse) districten in de meest rode staat van de VS,” zei Marian Monnahan, voorzitster van de Republikeinse partij van Utah County. “Ik vermoed dat er wel iemand zal protesteren, maar algemeen zal hij hier zeer warm worden onthaald.” (bron: Daily Herald)

 

Iemand? Zeer warm? Dat hangt natuurlijk af van wat je daarmee bedoelt. Sinds de aankondiging van het bezoek van Cheney aan de BYU, is er naar Mormoonse maatstaven een storm van protest ontstaan. Nergens in de VS is er immers een universiteit waar studenten volgzamer en braver zijn dan aan de BYU. Nergens wordt overigens meer Prozac geslikt dan aan de BYU… Maar dat is een andere kwestie. Om een voorbeeld te geven van hoe conservatief de LDS-universiteit (van Latter Day Saints) wel is: vorig jaar werden er 29 vreedzame betogers van de homogroep Soulforce gearresteerd omdat ze het gewaagd hadden de campus te betreden. Er volgden ook sancties tegen BYU-studenten die hadden deelgenomen aan het protest. Soulforce verzet zich met geweldloze middelen tegen religieuze en politieke onderdrukking van lesbische, homoseksuele en transseksuele mensen (www.soulforce.org). Dit jaar was de organisatie voorzichtiger en koos op 22 maart jl. voor een vreedzame mars rond de campus. Ditmaal bleven de arrestaties beperkt tot twee personen: Kourt Osborn en zijn moeder Karel Allen. Ze wilden de autoriteiten van BYU een lijst bezorgen met bezorgdheden over de discriminerende politiek van BYU tegenover holebi-studenten. Daarvoor betraden ze echter de campus en werden prompt gearresteerd.

 

Maar goed, terug naar Cheney. BYU-professor Warner Woodworth beweert dat hij al een paar honderd e-mails heeft ontvangen uit alle hoeken van de wereld om te protesteren tegen de komst van de vice-president naar de BYU. Zowel studenten, professoren als ouders maken zich ongerust over zijn bezoek. Vooral Mormoonse kerkleiders uit Latijns-Amerika laten van zich horen. Ze vinden Cheney een oorlogstoker en willen niet dat hij hun kinderen en kerk vertegenwoordigt. Volgens Woodworth zullen zowel bepaalde studenten; professoren als ouders weigeren om de plechtigheid in de aanwezigheid van Cheney bij te wonen. Hij verwacht tevens piketten en andere protestvormen. Ted Lyon, een andere BYU-professor, stelt voor om als tegengewicht voor Cheney ook een democratische presidentskandidaat als Hillary Clinton of Barack Obama uit te nodigen…

 

Nu, van een massaal protest aan BYU zal uiteraard geen sprake zijn, en het protest tegen het protest zal waarschijnlijk luider klinken dan het protest zelf, als je mij kunt volgen. Maar de negatieve reactie tegen de komst van Cheney aan een universiteit waar openlijk verzet een reden kan zijn voor ontslag, is natuurlijk wel een teken aan de wand. Het toont aan dat zelfs in het meest conservatieve gedeelte van de VS en onder de meest fervente aanhangers van de Republikeinen verzet rijst tegen het regeringsbeleid, De aanhoudende negatieve peilingen, het verlies van de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat zou de huidige president wel eens vreemde bokkensprongen kunnen doen maken. Het bombarderen van Irak lijkt in de huidige internationale context misschien niet voor de hand liggend, maar bekeken vanuit de VS, is die kans helaas een stuk groter. Zonder de Falklands was Thatcher immers nooit herverkozen, en deze president heeft zijn tweede termijn aan niemand anders te danken dan Osama bin Laden en de daaropvolgende oorlogen in Afghanistan en Irak… Misschien denkt hij wel: driemaal scheepsrecht?

 

 

23:22 Gepost door Jean Lievens in politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gay, byu, bush, mormonen, 002 |  Facebook |

Leve Amerika!

Leve Amerika!

 

Ondanks mijn linkse overtuigingen, ben ik gek op Amerika. Niet alleen ben ik verliefd op grote steden als New York en San Francisco, maar ook op het verbluffende natuurschoon van de Midwest: de Grand Canyon, Bryce, Canyonlands, Zion, Arches, Yellowstone, Yosemite… Pure natuur, maar toch voorzien van comfortabele toiletten, stromend water en elektriciteit. Tot een glazen brug over het ravijn toe. Maar echte liefhebbers kunnen nog altijd uitdrogen in de woestijn, opgepeuzeld worden door een beer of toegetakeld door een bergleeuw. De kans bestaat, zo getuigen waarschuwingsbordjes in sommige natuurparken: ‘If attacked, fight back’. 

 

Niets in Amerika doet denken aan België, maar toch voel ik me er minstens even thuis. Precies opgeslokt door mijn teevee… Zozeer is de Amerikaanse cultuur bij ons doorgedrongen. Iedereen lijkt er wel ontsnapt uit een soap of film. Je moet er natuurlijk wel van houden . Welnu, I love it! Zowel in fictie als in werkelijkheid.

 

Sinds het aantreden van George Walker Bush als 43ste president van de Verenigde Staten, wordt Amerika echter niet alleen als natie, maar ook als volk hoe langer hoe meer uitgespuwd door de rest van de wereld. Nu, dat was al langer het geval op driekwart van de planeet, maar niet in Europa. Als je bij ons vandaag de VS verdedigt, moet je wel een rechtse zak zijn, of erger.

 

Wat me vooral stoort, is dat dit ongenuanceerde antiamerikanisme vooral wordt uitgebazuind door degenen die op kop lopen van antiracistische betogingen. 

Amerikanen … de Marokkanen van links? Het zijn maar een paar letters verschil…

 

Oude mensen die de Tweede Wereldoorlog aan de lijve hebben ondervonden, kunnen Duitsers vaak niet uitstaan. Toch vind ik dat je zelfs in dat extreme geval een onderscheid moet maken tussen een 'volk' en zijn regering, ook al trekt die laatste op oorlogspad en verbrandt miljoenen mensen in gasovens. Op dezelfde manier is de afkeer of het misprijzen tegenover Amerikanen als gevolg van de arrogante buitenlandse politiek van de VS (de inval in Irak om maar een voorbeeldje te geven) verstaanbaar, maar verwerpbaar. 

 

Had iemand iets tegen 'Irakezen' toen Sadam er de scepter zwaaide? Nee, iedereen had te doen met hen. Tegen Russen onder Stalin of Chinezen onder Mao? Of dichter bij huis, tegen Spanjaarden onder Aznar of Polen onder Lech Kaczynski? Die laatste is nog een stuk conservatiever dan Bush, geloof me vrij. Het is dan ook onfair om met de vinger te wijzen naar dat “domme volk dat twee keer voor Bush koos”, maar geen woord te reppen over inwoners van een Europese lidstaat die een president aan de macht brachten die Bush Junior ver achter zich laat op het hellend vlak van (extreem) rechts. Bovendien heeft amper een kwart van de Amerikanen effectief voor Bush gestemd . De helft van de bevolking gaat niet eens stemmen, omdat ze -en je kan ze niet volledig ongelijk geven- nu eenmaal het verschil niet zien tussen Democraten en Republikeinen. En van de andere helft die wél gaat stemmen, wou de meerderheid zes jaar geleden Gore in het Witte Huis. Maar dat wisten we al. Dat Bush voor een tweede keer werd verkozen, heeft alles te maken met 9/11 en de "oorlog tegen het terrorisme". 

 

Dus: ik hou van dit land, zijn bevolking (of toch een groot deel ervan), maar niet zijn leiders. Zeker niet de huidige.  

 

 

 

100_3799100_3782

  

New York en New York New York (Las Vegas)

01:26 Gepost door Jean Lievens in politiek | Permalink | Commentaren (3) | Tags: bush, racisme, amerika, humor, 001 |  Facebook |