23-03-16

Terreur

Foto op 21-03-16 om 19.56.jpg

Wat een gelukzalige dag had moeten worden, is uitgemond in een nachtmerrie, met Hans Sterkendries die een halve fascist is geworden als hekkensluiter.

Om 8 uur de trein genomen naar Oostende, waar ik bij aankomst over de bomaanslagen in Brussel las. Meer dan 30 doden, luchthaven vernield, 20 doden in metrostation Maalbeek. Smaken was er 20 minuten eerder gepasseerd. Hoe snel het kan gaan.

Daarna Fernande, die echt achteruitgaat: ze luistert niet of begrijpt niet. 

Dan Hoste, in jeans en overall. Casual. Het was een vrijde dag voor hem. Hij wou liefst een afkoop per jaar, niet om de drie maand. Midler werk voor de bank. Ik heb dan meer gekozen voor 25.000 euro, op 1 april. 

Ik krijg dus voortaan een miljoen per jaar erbij, en dat gedurende 44 jaar als de portefeuille gelijk blijft en niks opbrengt.

Ik hoef niks aan te geven aan de belastingen en als ING failliet gaat, is alles nog van mij. Behalve de aandelen en obligaties van ING in de portefeuille;

Dan lees ik dat de stations in Brussel toe zijn, dus naar Vicky en Luc. Vicky ziek.

Toertje gedaan, vis gekocht, toespijs (eerder al deze morgen) en een brood, en dan avondeten, gemaakt door Luc en lekker (kalf met spaghetti in gorgonzollasaus).

Trein een half uur te laat, lege trein, leeg station, behalve ENORM veel politie. zeker 100 man.

Dan thuis polemiek met hans, die al op de trein begonnen was. Ik citeer:

Ik (Ico Maly citernde): Over verzieken gesproken. Wie herinnert zich nog de tweet van Jambon van enkele dagen geleden. Jambon, in ware Bush stijl, tweette een foto waar hijzelf en premier Michel poseren met enkele gebivakkeerde leden van de speciale eenheid van de politie. In ware Bush-stijl schreeuwde hij van de daken: ‘You got him, boys!’. Wat volgde was een electoraal borstgeklop en getoeter. Kijk hoe goed wij zijn. Profileringsdrang. De spektakelwaarde zorgt voor een stijgende kranten verkoop en de nieuwsstroom trekt zich op gang. Saleh zou veel waardevolle informatie hebben, hij zou goed meewerken,… Zie hier de spektakelpolitiek. Het gaat over profilering, niet over deftige politiek. Ik ben geen expert in politiebevoegdheden, maar ik kan vermoeden dat het niet meteen intelligent is om alles op straat te gooien, om in de media te vertellen dat je informant praat. Dat lijkt me enkel maar een boodschap aan diegenen die vermoeden dat hij iets over hen kan vertellen, om hun actie te vervroegen. Wat uiteindelijk de onderzoekers minder tijd geeft om ze op te sporen en te berechten.

HS:Misschien wel effe opmerken dat het de advocaat van de heer Abdeslam was die heeft aangekondigd dat zijn cliënt spijtoptant wou worden en dus een lichte straf moest krijgen. Misschien is het gepast om te wachten tot de lijken koud zijn om de schuld te steken op "de Belgische regering, de minister van Binnenlandse Zaken, de para's en de media" zoals groot licht Bleri Llesi vandaag heeft gedaan.

En ook: voor deze MOORDEN is er niemand anders verantwoordelijk dan de klootzakken die zich hebben opgeblazen op de luchthaven. Hun religie en afkomst doet niet ter zake. Maar in bepaalde kringen hebben ze dat niet begrepen.

ik: Jij leest er altijd andere dingen ik dan ik Hans. Beweren dat hier gesuggereerd wordt dat de Belgische regering zou verantwoordelijk zijn, vind ik er zwaar over. Plus Ico Maly zegt hier niet dat Jambon de uitspraak heeft gedaan ivm de medewerking van Salah aan het onderzoek. Dat was inderdaad Mary. En het is spijtig dat in bepaalde kringen steevast met de vinger wordt gewezen naar een bepaalde religie en afkomst, maar diezelfde link niet maken bij terreur gepleegd door aanhangers van andere religies en van een andere afkomst. IS heeft meer te maken met fascisme dan met religie (Hitler was trouwens een atheïst als ik me niet vergis)

HS: Ik lees dat het de schuld is van de "Rambo-politici" die met hun "profileringsdrang" de terroristen hebben "geprovoceerd". Ico Maly schrijft het genuanceerder maar gebruikt exact dezelfde vergoeilijking als Bleri Llesi, vanmorgen om 11 uur toen de lijken in het metrostation nog warm waren.

ik: Bleri Lleshi heb ik niet gelezen, ik was hele dag in Oostende en zit nu op de trein te genieten (nu ja) van mijn nieuw internetabonnement. Maar beweer jij nu dat Bleri de terroristische aanslag vergoelijkt? Ik geloof daar niks van.

Ico: Excuus, ik vergoeilijk niks. Lees aub wat er staat. Ik heb geen greintje sympathie voor die mannen en geen begrip laat dat duidelijk zijn.

ik: Ico Maly zoals ik zei leest Hans andere dingen dan ik... Ook al is het hetzelfde artikel.

HS: Ico Maly Mijn "lezen wat er niet staat" is een kwestie van formulering. Het is de schuld van de westerse kolonialisten die deze negatieve spiraal in actie hebben gezet, wat zich bij hun nageslacht vertaald in een eeuwige wij-zij discours en racisme. Het is de schuld van Jambon die "in ware Bush-stijl" de terroristen heeft geprovoceerd om hun acties te versnellen. En het is de schuld van de politici die maar niet tot inzicht willen komen. Maar nee, dat staat er niet hoor...

HS: Ico Maly Het spijt me maar ALLES wat nu wordt toegevoegd aan de simpele vaststelling dat deze aanslagen zijn gepleegd tot lafhartige klootzakken, is een vergoeilijking. "Ja maar... het is logisch dat ze dit doen want het westen..."

Ico: leer toch maar lezen. toon mij waar ik het woord provoceer gebruik. Toon waar ik over schuld spreek. Het is inderdaad makkelijker om te stoppen bij: deze daad is verschrikkelijk. Dat is het ook. Het helpt onze gedeelde woede te kanaliseren, maar het leidt ons niet naar een oplossing. Integendeel, het leidt naar meer van hetzelfde. De laatste 25 jaar zijn daar het bewijs van. Dit was mijn laatste tussenkomst, maar aub heb de decency om nooit te schrijven dat ik hen vergoeilijk.

HS: Ico Maly Het leidt ook niet naar oplossingen om 12 uur na de ergste terroristische aanslagen die ons land heeft gekend die aanslagen te recupereren om twee uitvallen te doen naar politieke tegenstanders. Wat dat lees ik wel degelijk goed. Ook dat is decency.

ik:  Hans Sterkendries het heeft inderdaad geen zin met je te discuteren Hans als jouw analyse zich beperkt tot "het zijn lafhartige klootzakken en alles wat je daaraan toevoegt is een vergoelijking"' ik heb inmiddels Bleri gelezen en het eerste dat hij schrijft is dat de verantwoordelijkheid uiteraard in de eerste plaats bij de terroristen ligt. Ben jij akkoord met de stigmatisering van de moslimgemeenschap? Benieuwd naar je antwoord (maar eigenlijk niet echt)

HS: Jean Lievens Is het een stigmatisering? Of zit er toch een beetje waarheid in? Maar dié vraag mag kennelijk niet worden gesteld want dat is stigmatiserend. Ik haal De Morgen (toch een onverdachte bron) aan die op 19/3 schreef dat Abdeslam "voor de lol" voorbij het politiecommissariaat van Molenbeek wandelde en vaststelde dat iedereen in Molenbeek leek te weten dat hij op 2 straten van zijn ouderlijk huis woonde. Toen de politie hem kwam inrekenen, werden politieagenten en cameraploegen aangevallen door buurtbewoners. Als een groot stuk van de moslimbevolking in Molenbeek meer voeling heeft met een terrorist dan met de Belgische rechtsstaat, is er someting rotten in the kingdom of Brussels. Maar laat ons vooral verder pamperen en die vragen uit de weg gaan. Het is allemaal een kwestie van stigmatisering, van de arme slachtoffers van het Belgische racisme. De ghetto's zijn een mythe, de taalachterstand bij allochtone kinderen ook, net als het opleidingsniveau en de oververtegenwoordiging in de misdaadcijfers. ja, dan heeft het gene zin om te discussiëren.

ik: Ik zie nu pas de beelden en heb totaal geen zin deze zinloze polemiek verder te zetten.

HS: Zielige reactie. Meer niet. Die beelden zijn volgens jouw ene facebook-vriend het gevolg van het kolonialisme en volgens de ander de schuld van de Belgische regering en meer bepaald van Jambon. Maar laat ons vooral niet stigmatiseren.

ik: Eerlijk gezegd ben ik geschokt door de manier waarop jij mensen woorden in de mond legt. Ondertussen gebruik je argumenten die zelfs door de journalist in kwestie werden tegengesproken (Douglas Decooninck stelde duidelijk dat die bewering kwam van één vrouw, maar dit werd wel de kop van het artikel in De Morgen (die dan ging viraal ging via de sociale media). Maar ik begrijp ondertussen wel dat je totaal geen probleem hebt met een kwart miljoen Brusselaars te stigmatiseren. Want je spreekt dit niet tegen. En dat beste Hans, vind ik dan weer ontzettend zielig.

 

00:12 Gepost door Jean Lievens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.