26-07-08

The Cloisters

Helemaal bovenaan het noordelijke puntje van Manhattan, tussen Harlem en de Bronx, ligt The Cloisters, een uit Europese ruines geassembleerd museum dat toebehoort aan het Metropolitan Museum. Vanaf je uit het metrostation komt, is het moeilijk te geloven dat je nog in New York, laat staan Manhattan bent. Je waant je eerder in de Belgische Ardennen, of ergens in Frankrijk.

SH106370
 

Het pad dat naar The Cloisters leidt, dwars door het Fort Tryon Park, ligt bezaaid met prachtige bloemen (als je in mei gaat ten minste). Niet te geloven dat die oase van rust zich in Harlem bevindt, een van de meest beruchte wijken van New York. Nu ja, ook Harlem is niet meer wat het geweest is. Zelfs Bill Clinton heeft er zijn kantoor gevestigd. Maar terug naar het museum.

Het Metropolitan Museum bezit een van de rijkste collecties van middeleeuwse kunst ter wereld. Een deel ervan bevindt zich in het hoofdgebouw aan Fifth Avenue, een ander in The Cloisters. Maar ook zonder de kunstschatten te bezoeken (zoals wij; de conservator was zo blij ons te zien omdat hij dacht dat we er de Vlaamse wandtapijten kwamen bewonderen - helaas voor hem waren we op zoek naar het toilet), is het bouwwerk alleen al een ommetje waard.

SH106372

Het gebouw ziet eruit als een middeleeuwse kerk of klooster en werd gebouwd in 1934 uit brokstukken van vijf middeleeuwse kloosters uit Frankrijk: Saint-Michel-de-Cuxa, Saint-Guilhem-le-Désert, Bonnefont-en-Comminges, Trie-en-Bigorre, en Froville. De zuilengangen, kapellen, portalen en loodglasramen werden aan het begin van de vorige eeuw naar New York verscheept door George Grey Barnard. Het museum is 16.000 m² groot en bevat ca 5.000 Europese kunstwerken uit de middeleeuwen (van de 12de tot de 15de eeuw).

Voor liefhebbers van middeleeuwse kunst niet te missen. Maar ook voor mensen die graag wandelen en de andere kant van New York willen ontdekken. Een nadeel: als je moet plassen, kan dat niet zonder 20 dollar entreegeld te betalen, wat vreemd is in Amerika (niet de 20 dollar entree, wel toiletten die zich na de betaalgrens bevinden). Aan de voet van de heuvel ligt echter een parkje met speeltuin en publieke toiletten (zie foto onderaan). 

SH106376

16:18 Gepost door Jean Lievens in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: new york, the cloisters, 056 |  Facebook |