26-06-08

Chicago, Mekka van de architectuur

Doet Chicago niet sterk denken aan New York? Ja en nee. Het tempo van de Windy City ligt duidelijk een paar maten lager dan in de Big Apple. Minder volk, minder auto’s, minder drukte… Gemoedelijker. Eigenlijk meer Amerika dan New York, want die stad blijft een unicum.

SH105922

In hoogbouw moet de bakermat van Al Capone, Oprah Winfrey en Barack Obama echter niet onderdoen voor Manhattan. De stad is volgepropt met adembenemende bouwwerken, niet alleen wolkenkrabbers in pure art-decostijl, maar ook verrassend veel nieuwbouw. Chicago is het Mekka van de architectuur en laat dat ook zien. Zo rijst aan de oever van de Chicago River de indrukwekkende Trump International Hotel and Tower, (92 verdiepingen, 415 meter, oplevering 2009 - foto boven). Bij de North Side zijn vorig jaar de bouwwerken begonnen van de Chicago Spiral, die liefst 150 verdiepingen zal tellen en met zijn 610 meter de skyline ingrijpend zal veranderen.

SH105941

De Sears Tower (boven) in de Loop oogt minder fraai, maar is met zijn 527 meter momenteel het hoogste gebouw van de stad. Met zijn sobere design is Het Aon Center (346 meter - foto onder)) aan de rand van het Milleniumpark een van mijn favorieten. Dat geld ook het John Hanckock Center (405 meter) op Michigan Avenue.

SH105875

En dan is er het Milleniumpark, waar een aantal bijzonder fraaie monumenten te bewonderen zijn: de Cloud Gate, een kunstwerk van Anish Kapoor dat werd afgewerkt in 2004, het Pritzker Paviljoen (foto onder), een architecturaal en akoestisch wonder ontworpen door Frank Gehry en ook afgewerkt in 2004, en last but not least de Crown Fountain van Jaume Plenza (ook 2004) dat qua uitstraling niet moet onderdoen voor de indrukwekkende maar ouderwetse Buckingham Fountain, bekend van de begingeneriek van Married with Children.

SH105882

Mij deed de stad in al zijn moderniteit en kunstminnendheid sterk denken aan Barcelona, maar dan zonder het lekkere eten. Het theaterdistrict van Chicago reikt echter niet aan de enkels van Broadway. Slechts een handvol grote theaters geconcentreerd in de Loop die Broadwayhits als Jersey Boys en Wicked ten tonele voeren. Toch is er een rijk theaterleven, maar dan verderop, in kleine theaters, bijvoorbeeld rond de homowijk Boystown waar we een succulente versie van Nine te zien kregen.

Maar al bij al een zeer aangename kennismaking en een bezoek dat voor herhaling vatbaar is.

SH105883

Cloud Gate

11:38 Gepost door Jean Lievens in reistips | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chicago, 055 |  Facebook |

19-06-08

John Hancock Center: aan de rand van het ravijn

Wie last heeft van hoogtevrees, laat een bezoekje aan het observatiedek van het John Hancock Center beter aan zijn neus voorbijgaan. De wolkenkrabber is met zijn 100 verdiepingen en 344 meter (457 meter als je de antenne meerekent) een van de hoogste bouwwerken van Chicago. In hoogte moet het gebouw alleen de Sears Tower (108 verdiepingen en 442 meter) aan zich laten voorbijgaan. Maar er zijn wel andere kapers aan de kust. Zo zal aan de rand van Lake Michigan binnenkort de Chicago Spiral oprijzen, een elegant, spiraalvormig glazen torengebouw dat liefst 610 meter boven de begane grond zal tronen.


SH106178 
 

 

Het John Hanckock center (875, North Michigan Avenue) lijkt op een reusachtige afgeknotte, ranke piramide en oogt zo sober dat het van de hand van Mies Van der Rohe had kunnen zijn. Maar het was Fazlur Khan, een structurele ingenieur van Bangladesh die ook verantwoordelijk is voor de veel minder fraai ogende Sears Tower, die voor het ontwerp tekende. Het gebouw dateert van 1969 en dankt zijn naam aan John Hancock, een Amerikaanse staatsman die een belangrijke rol speelde bij de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten.

SH106138

 

Op de 44Ste verdieping herbergt het gebouw het hoogst gelegen zwembad ter wereld, terwijl zich op de 95ste verdieping de Signature Room bevindt, een poepsjiek restaurant in art decostijl waar je al voor 29 dollar een voorgerecht kunt eten… Maar om van een adembenemend zicht te genieten, hoef je er geen maaltijd te nuttigen. Je kunt nog hoger, naar het observatiedek. Wat de uitkijkpost zo bijzonder maakt, is dat de ramen van het plafond tot aan de vloer reiken. Dat, gecombineerd met de piramidevorm, betekent dat je met je voeten tot aan de rand van de afgrond kunt staan, een experiment dat ik niemand aanraadt. Ik kon zweren dat het gebouw bewoog.


SH106157 
 

 

Voor de rest hoef ik geen woorden vuil te maken aan het uitzicht. Een paar foto’s zegt zoveel meer…

SH106177

09:42 Gepost door Jean Lievens in reistips | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chicago, john hancock center, jean lievens, 054 |  Facebook |