26-06-08

Chicago, Mekka van de architectuur

Doet Chicago niet sterk denken aan New York? Ja en nee. Het tempo van de Windy City ligt duidelijk een paar maten lager dan in de Big Apple. Minder volk, minder auto’s, minder drukte… Gemoedelijker. Eigenlijk meer Amerika dan New York, want die stad blijft een unicum.

SH105922

In hoogbouw moet de bakermat van Al Capone, Oprah Winfrey en Barack Obama echter niet onderdoen voor Manhattan. De stad is volgepropt met adembenemende bouwwerken, niet alleen wolkenkrabbers in pure art-decostijl, maar ook verrassend veel nieuwbouw. Chicago is het Mekka van de architectuur en laat dat ook zien. Zo rijst aan de oever van de Chicago River de indrukwekkende Trump International Hotel and Tower, (92 verdiepingen, 415 meter, oplevering 2009 - foto boven). Bij de North Side zijn vorig jaar de bouwwerken begonnen van de Chicago Spiral, die liefst 150 verdiepingen zal tellen en met zijn 610 meter de skyline ingrijpend zal veranderen.

SH105941

De Sears Tower (boven) in de Loop oogt minder fraai, maar is met zijn 527 meter momenteel het hoogste gebouw van de stad. Met zijn sobere design is Het Aon Center (346 meter - foto onder)) aan de rand van het Milleniumpark een van mijn favorieten. Dat geld ook het John Hanckock Center (405 meter) op Michigan Avenue.

SH105875

En dan is er het Milleniumpark, waar een aantal bijzonder fraaie monumenten te bewonderen zijn: de Cloud Gate, een kunstwerk van Anish Kapoor dat werd afgewerkt in 2004, het Pritzker Paviljoen (foto onder), een architecturaal en akoestisch wonder ontworpen door Frank Gehry en ook afgewerkt in 2004, en last but not least de Crown Fountain van Jaume Plenza (ook 2004) dat qua uitstraling niet moet onderdoen voor de indrukwekkende maar ouderwetse Buckingham Fountain, bekend van de begingeneriek van Married with Children.

SH105882

Mij deed de stad in al zijn moderniteit en kunstminnendheid sterk denken aan Barcelona, maar dan zonder het lekkere eten. Het theaterdistrict van Chicago reikt echter niet aan de enkels van Broadway. Slechts een handvol grote theaters geconcentreerd in de Loop die Broadwayhits als Jersey Boys en Wicked ten tonele voeren. Toch is er een rijk theaterleven, maar dan verderop, in kleine theaters, bijvoorbeeld rond de homowijk Boystown waar we een succulente versie van Nine te zien kregen.

Maar al bij al een zeer aangename kennismaking en een bezoek dat voor herhaling vatbaar is.

SH105883

Cloud Gate

11:38 Gepost door Jean Lievens in reistips | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chicago, 055 |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.