21-09-07

Moab (3)

Canyonlands is het tweede nationaal park dat je vanuit Moab kunt bezoeken. Eigenlijk valt het park uiteen in drie delen: The Maze, Islands in the Sky (met het afzonderlijk te bezoeken staatspark Dead Horse Point waar je voor zeven dollar getrakteerd wordt op een adembenemend vergezicht over de Colorado River) en The Needles.

100_3730

Wie Canyon zegt, denkt meteen aan de Grand Canyon (enkelvoud) in Arizona. Canyonlands (meervoud) oogt op het eerste gezicht misschien minder spectaculair dan zijn grote broer in het zuidoosten, maar in plaats van één ‘wauw’ houdt de verbazing er niet op. Het reusachtige park is een myriade van kloven, rotsmassa’s en breuken. Je kunt er uren wandelen zonder ook maar één toerist tegen het lijf te lopen. Ook dat heeft het voor op de Grand Canyon. Verder zijn de verbluffende maanlandschappen overtuigende decors voor sciencefictionfilms.

100_3736

Over The Maze zal ik kort zijn. Dit moeilijk te bereiken doolhof is alleen weggelegd voor echte avonturiers en kleine duimpjes met kiezel (of liefst iets anders) op zak. Ben je een luxebeest, dan is de keuze snel gemaakt: Islands in The Sky kan je met (en zelfs vanuit) een gewone personenwagen bezoeken. Vanuit Moab is het maar 65 kilometer rijden naar het Grand View Point.

Maar wacht. Nog voor de parkingang volg je eerst linksaf een pikzwart asfaltbaantje naar Dead Horse Point. De banale rit staat in schril contrast met het fenomenale panoramazicht dat je te wachten staat. Je toornt 650 meter boven een reusachtige Canyon met helemaal beneden de kronkelende Colorado River. Links in de verte schitteren diep turkooizen verdampingsbassins van een potasmijn. Ik dacht dat het park zijn naam te danken had aan naar beneden donderende paarden. Maar naar verluid dreven de cowboys wilde paarden naar het plateau, omgeven door diepe ravijnen, waar ze geen kant meer op konden. Ze zetten het pad af, kozen de paarden uit die ze wilden en lieten de rest creperen van de dorst. Vandaar de naam.

100_3760

Terug naar Islands in the Sky. Zeven kilometer voorbij het bezoekerscentrum stap je uit voor een korte wandeling –de Mesa Arch Trail- die je alweer naar een niet te missen uitkijkpost brengt. Je kunt er van onder een rotsboog de La Sal Mountains zien liggen. Kijk niet naar beneden als je aan hoogtevrees lijdt, want er is geen leuning die je tegenhoudt. De man die op de boog was geklommen voor een foto in het familiealbum, zal voor zijn nageslacht eerder voortleven als een gek in plaats van een held. Ben je fit genoeg voor een ietwat langere wandeling (3,5 kilometer), doe dan zeker de Grand View Trail. Lunchen op een plateau met zicht op Mars, het heeft iets…

100_3741

Tot slot is er de Needles District, ten zuiden van Moab. Naar het schijnt is de Anticline Overlook (afslag Needles Overlook) niet te missen, maar wij hebben het gemist. Op weg naar de Needles kan je ook even afslaan om Newspaper Rock te bekijken, een rots vol tekeningen en tekens, bijeengekrast door Ute indianen van de 19de eeuw (maar het ziet er in mijn lekenogen veel ouder uit).

DSCN0536
 

Daar waar je in het noordelijke gedeelte van Canyonlands vanuit de hoogte naar beneden kijkt, wandel je in de Needles beneden tussen de rode puntige rotsen. De meeste wandelingen in de Needles nemen een hele dag in beslag en die tijd hadden we niet. Maar een paar uurtjes kuieren in dat bijzonder rustige en rustgevend park, is zeker aan te raden.   

100_3766

15:34 Gepost door Jean Lievens in reistips | Permalink | Commentaren (0) | Tags: moab, dead horse point, needles, canyonlands, 046 |  Facebook |

19-09-07

Moab (2)

Arches National Park ligt op een boogscheut van Moab. Verscholen achter de rode rotsen langs de baan naar Salt Lake City, ligt het decor dat zowel western- als sciencefictionliefhebbers kan bekoren. Helemaal beroemd is Delicate Arch, de oranje donut die op vele nummerplaten van Utah prijkt. Tweemaal heb ik mij gewaagd aan de klim naar een van de wereldwonderen. Tweemaal ben ik er bijna in gebleven.

100_3718

De eerste keer was in juli 2000. Bad idea. De wandeling naar Delicate Arch is nog geen 2,5 kilometer, maar het pad gaat vrijwel onafgebroken omhoog en nergens kan je even schuilen voor de schroeiende zon. In de zomermaanden ga je dus best heel vroeg of heel laat, maar niet zoals wij rond de middag, wanneer het in de schaduw meer dan 40 graden is. Alleen is er geen schaduw. Dom, dom, dom.

utah

De tweede keer bezocht ik het gat in de rots op de berg in mei 2006. De hitte was iets dragelijker, maar ik was ondertussen completely out of shape en heb minstens evenveel afgezien als de eerste keer. Bovendien had ik lederen stadsschoenen aan die me bijna in het ravijn deden belanden. Je kunt immers tot bij de boog zelf, alleen draag je dan best goede stappers want als je slipt, kom je in de krant.

DSCN0458

Een andere bezienswaardigheid is Balanced Rock, een rotsblok van drie miljoen kilo die ‘schommelt’ op een voetstuk in zachte zandsteen en elk ogenblik naar beneden kan tuimelen. Je weet meteen waar Willy Vandersteen zijn mosterd heeft gehaald voor de Texas Rangers. Dan is er nog Landscape Arch, een slanke boog van 93 meter lang en 32 meter hoog, Double Arch, de Windows Trail die je langs North Window, South Window en Turret Arch leidt, en nog veel meer… 2.000 bogen en boogjes in totaal.

Maar al bij al is Arches een klein park dat je gemakkelijk in een halve dag kunt bezichtigen, hartaanval incluis. Tenzij je elk pad wil volgen en dan kom je met één dag en één attaque niet toe

100_3725

 

16:41 Gepost door Jean Lievens in reistips | Permalink | Commentaren (0) | Tags: moab, arches, delicate arch, 045 |  Facebook |

05-09-07

 


Wegens teveel werk en werk aan mijn andere blogs zitten de VS een tijdje in de koelkast, maar niet voor lang... In afwachting een beeld van Provo...

 

SH100090

 

01:09 Gepost door Jean Lievens in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |