19-09-07

Moab (2)

Arches National Park ligt op een boogscheut van Moab. Verscholen achter de rode rotsen langs de baan naar Salt Lake City, ligt het decor dat zowel western- als sciencefictionliefhebbers kan bekoren. Helemaal beroemd is Delicate Arch, de oranje donut die op vele nummerplaten van Utah prijkt. Tweemaal heb ik mij gewaagd aan de klim naar een van de wereldwonderen. Tweemaal ben ik er bijna in gebleven.

100_3718

De eerste keer was in juli 2000. Bad idea. De wandeling naar Delicate Arch is nog geen 2,5 kilometer, maar het pad gaat vrijwel onafgebroken omhoog en nergens kan je even schuilen voor de schroeiende zon. In de zomermaanden ga je dus best heel vroeg of heel laat, maar niet zoals wij rond de middag, wanneer het in de schaduw meer dan 40 graden is. Alleen is er geen schaduw. Dom, dom, dom.

utah

De tweede keer bezocht ik het gat in de rots op de berg in mei 2006. De hitte was iets dragelijker, maar ik was ondertussen completely out of shape en heb minstens evenveel afgezien als de eerste keer. Bovendien had ik lederen stadsschoenen aan die me bijna in het ravijn deden belanden. Je kunt immers tot bij de boog zelf, alleen draag je dan best goede stappers want als je slipt, kom je in de krant.

DSCN0458

Een andere bezienswaardigheid is Balanced Rock, een rotsblok van drie miljoen kilo die ‘schommelt’ op een voetstuk in zachte zandsteen en elk ogenblik naar beneden kan tuimelen. Je weet meteen waar Willy Vandersteen zijn mosterd heeft gehaald voor de Texas Rangers. Dan is er nog Landscape Arch, een slanke boog van 93 meter lang en 32 meter hoog, Double Arch, de Windows Trail die je langs North Window, South Window en Turret Arch leidt, en nog veel meer… 2.000 bogen en boogjes in totaal.

Maar al bij al is Arches een klein park dat je gemakkelijk in een halve dag kunt bezichtigen, hartaanval incluis. Tenzij je elk pad wil volgen en dan kom je met één dag en één attaque niet toe

100_3725

 

16:41 Gepost door Jean Lievens in reistips | Permalink | Commentaren (0) | Tags: moab, arches, delicate arch, 045 |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.