19-06-07

Een moment voor monumenten (1)

Parijs heeft zijn Eiffeltoren, Londen Big Ben en Brussel Manneke Pis. Maar New York? Het Vrijheidsbeeld? De Empire State Building? De Chrysler Building? De Flatiron? Brooklyn Bridge? Rockefeller Center? Ga zo maar door. De stad stikt van herkenbare monumenten.

 

100_2607

St Patrick's Cathedral, de grootste van de VS

Wat Praag is voor Art Nouveau, is New York voor Art Deco. Maar dan in het groot. Niet alleen wolkenkrabbers die roem oogstten met King Kong en Spiderman zijn een ode aan het modernisme van de eerste helft van de vorige eeuw, maar hele wijken in down- en midtown, blok na blok na blok. Kerken en basilieken verzinken in het niets bij deze kapitalistische kathedralen. God is groot in Amerika, maar Geld nog groter.

 

Die hoogbouw is vooral geconcentreerd in het oudere financial district rond Wall Street en in Midtown Manhattan, de beste plaats(voor mij) om een hotel te zoeken. Vorig jaar Radio City Appartments in 49th Street, dit jaar Eastgate Tower,  tien blokken lager. Binnen een straal van dertig minuten wandelen rond het hotel aan 39th Street , kom je de volgende landmarks tegen:

 

SH100920 

 

De Chrysler Building

Voor mij het mooiste gebouw van New York. Met zijn 319 meter was de Chrysler Building bij zijn afwerking in 1930 het hoogste gebouw ter wereld, maar dat record werd het jaar daarop al verpulverd door de Empire State Building. De top is niet open voor het publiek, maar een bezoek aan de lobby is absoluut een must. Prachtige marmeren muren, plafondschilderijen, liften die niet zouden misstaan in de film Metropolis. Kortom, het summum van Art Deco.

 

SH100746

 

De Empire State Building

Met zijn 443 meter en 102 verdiepingen het hoogste gebouw van New York. De bouw startte op 22 januari 1930. Op 1 mei 1931, amper 410 dagen later, was het kunstwerk klaar. Ook de marmeren lobby van de Empire State is een lust voor het oog. De lift schiet je als een kanonbal naar boven, maar je moet eerst een paar uur aanschuiven aan de kassa.

 

SH100738

fileleed aan de Empire State...

 

De Flatiron Building

Gebouwd in 1902, was de Flatiron Building of strijkijzergebouw met zijn 91 meter en 22 verdiepingen een van de eerste wolkenkrabbers ter wereld. Het gebouw kreeg een kwalijke reputatie omdat de luchtstromen die eromheen waaiden vrouwenrokken omhoogstuwden.

 

SH100970

 

United Nations Building

Spuuglelijk te mijden gebouw, behalve als je verlekkerd bent op vlaggetjes.

 

SH100714

 

13-06-07

Tanken op de daken

Amerikanen hebben iets met watertanks. Dat je die dingen aantreft in het wilde westen, tot daar. Maar in een oerwoud van glas en beton als New York? Toch duiken ze overal op, hoog in de lucht, in getale en in hout!

 

SH100784

 

Er is geen enkele stad waar die houten tanks zo welig op de daken tieren als in the Big Apple. Het lijken misplaatste rekwisieten in een sciencefiction, zoals de machinepistolen in Battlestar Gallictica. Toch spelen ze nog altijd een zeer belangrijke rol in het watervoorzieningsysteem van de stad. En ze komen ook goed van pas als het brandt.

 

De meeste gebouwen met meer dan zes verdiepingen krijgen een tank op hun dak. Als afgeknotte kasteelkantelen, maar dan vervaardigd in Brooklyn. Het water wordt naar boven gepompt, komt in de tank terecht en de zwaartekracht zorgt voor de rest. Zakt het niveau te laag, dan reageert de tank als een doorgetrokken toilet en wordt via een pomp in de kelder opnieuw gevuld. Door een dergelijk vat op je dak te plaatsen, bespaar je een ton aan pompen in de kelder.

 

Andy Rosenwach van de Rosenwach Tank Company schat het aantal tanks in de vijf boroughs van New York op 10 à 15.000. Ze gaan gemiddeld 30 jaar mee, maar sommige staan er al sinds het einde van de negentiende eeuw. Ze worden op vrijwel dezelfde manier gemaakt als bier- of wijntonnen. Alleen zijn ze stukken groter en… ja, bevatten water. En waarom zijn ze van hout? Een stalen tank van ongeveer 38.000 liter kost 65.000 dollar, een houten 25.000.  Dat scheelt een borrel op een cent.

 

Maar ze staan niet op alle daken:

 

SH100748

 

21:45 Gepost door Jean Lievens in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: new york, watertanks, 040 |  Facebook |