19-06-07

Een moment voor monumenten (1)

Parijs heeft zijn Eiffeltoren, Londen Big Ben en Brussel Manneke Pis. Maar New York? Het Vrijheidsbeeld? De Empire State Building? De Chrysler Building? De Flatiron? Brooklyn Bridge? Rockefeller Center? Ga zo maar door. De stad stikt van herkenbare monumenten.

 

100_2607

St Patrick's Cathedral, de grootste van de VS

Wat Praag is voor Art Nouveau, is New York voor Art Deco. Maar dan in het groot. Niet alleen wolkenkrabbers die roem oogstten met King Kong en Spiderman zijn een ode aan het modernisme van de eerste helft van de vorige eeuw, maar hele wijken in down- en midtown, blok na blok na blok. Kerken en basilieken verzinken in het niets bij deze kapitalistische kathedralen. God is groot in Amerika, maar Geld nog groter.

 

Die hoogbouw is vooral geconcentreerd in het oudere financial district rond Wall Street en in Midtown Manhattan, de beste plaats(voor mij) om een hotel te zoeken. Vorig jaar Radio City Appartments in 49th Street, dit jaar Eastgate Tower,  tien blokken lager. Binnen een straal van dertig minuten wandelen rond het hotel aan 39th Street , kom je de volgende landmarks tegen:

 

SH100920 

 

De Chrysler Building

Voor mij het mooiste gebouw van New York. Met zijn 319 meter was de Chrysler Building bij zijn afwerking in 1930 het hoogste gebouw ter wereld, maar dat record werd het jaar daarop al verpulverd door de Empire State Building. De top is niet open voor het publiek, maar een bezoek aan de lobby is absoluut een must. Prachtige marmeren muren, plafondschilderijen, liften die niet zouden misstaan in de film Metropolis. Kortom, het summum van Art Deco.

 

SH100746

 

De Empire State Building

Met zijn 443 meter en 102 verdiepingen het hoogste gebouw van New York. De bouw startte op 22 januari 1930. Op 1 mei 1931, amper 410 dagen later, was het kunstwerk klaar. Ook de marmeren lobby van de Empire State is een lust voor het oog. De lift schiet je als een kanonbal naar boven, maar je moet eerst een paar uur aanschuiven aan de kassa.

 

SH100738

fileleed aan de Empire State...

 

De Flatiron Building

Gebouwd in 1902, was de Flatiron Building of strijkijzergebouw met zijn 91 meter en 22 verdiepingen een van de eerste wolkenkrabbers ter wereld. Het gebouw kreeg een kwalijke reputatie omdat de luchtstromen die eromheen waaiden vrouwenrokken omhoogstuwden.

 

SH100970

 

United Nations Building

Spuuglelijk te mijden gebouw, behalve als je verlekkerd bent op vlaggetjes.

 

SH100714

 

De commentaren zijn gesloten.