13-06-07

Tanken op de daken

Amerikanen hebben iets met watertanks. Dat je die dingen aantreft in het wilde westen, tot daar. Maar in een oerwoud van glas en beton als New York? Toch duiken ze overal op, hoog in de lucht, in getale en in hout!

 

SH100784

 

Er is geen enkele stad waar die houten tanks zo welig op de daken tieren als in the Big Apple. Het lijken misplaatste rekwisieten in een sciencefiction, zoals de machinepistolen in Battlestar Gallictica. Toch spelen ze nog altijd een zeer belangrijke rol in het watervoorzieningsysteem van de stad. En ze komen ook goed van pas als het brandt.

 

De meeste gebouwen met meer dan zes verdiepingen krijgen een tank op hun dak. Als afgeknotte kasteelkantelen, maar dan vervaardigd in Brooklyn. Het water wordt naar boven gepompt, komt in de tank terecht en de zwaartekracht zorgt voor de rest. Zakt het niveau te laag, dan reageert de tank als een doorgetrokken toilet en wordt via een pomp in de kelder opnieuw gevuld. Door een dergelijk vat op je dak te plaatsen, bespaar je een ton aan pompen in de kelder.

 

Andy Rosenwach van de Rosenwach Tank Company schat het aantal tanks in de vijf boroughs van New York op 10 à 15.000. Ze gaan gemiddeld 30 jaar mee, maar sommige staan er al sinds het einde van de negentiende eeuw. Ze worden op vrijwel dezelfde manier gemaakt als bier- of wijntonnen. Alleen zijn ze stukken groter en… ja, bevatten water. En waarom zijn ze van hout? Een stalen tank van ongeveer 38.000 liter kost 65.000 dollar, een houten 25.000.  Dat scheelt een borrel op een cent.

 

Maar ze staan niet op alle daken:

 

SH100748

 

21:45 Gepost door Jean Lievens in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: new york, watertanks, 040 |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.