25-05-07

Een staatspark met uitzicht op Manhattan

Afscheid van Manhattan neem je best in Brooklyn. De beroemde skyline is nu eenmaal niet te zien op het eiland zelf, wel aan de overkant van de East River. Te voet over de Brooklyn Bridge en dan linksaf naar het Empire Fulton Ferry State Park, picknick onder de arm. Daar moet je heen voor je vertrekt. Daar pas zie je wat je achterlaat.

 

100_2794

Te voet naar Brooklyn, over de Brooklyn Bridge.

 

De afdaling naar het park ligt bezaaid met gerenoveerde panden die trendy winkels herbergen, afgewisseld met ruïnes die hetzelfde lot te wachten staan. Op de godverlaten plaats waar ik in meer dan een gangsterfilm een lijk in de East River heb zien dumpen, of Tony Soprano en Johnny ‘Sack’ Sacramoni de maffiakoek tussen New York en New Jersey verdeelden, is nu een natuurpark waar je kunt picknicken, pootje baden en vogels gadeslaan.

 

100_2815

 

Maar het is vooral de plaats waar je Manhattan ziet zoals op de affiche van de gelijknamige film van Woody Allen. Het is onbegrijpelijk dat stadsverkrotting hier zo genadeloos kon toeslaan. Alweer een bewijs van hoezeer New Yorkers gedurende decennia een broertje dood hadden aan hun kustlijn. Of aan het zicht op Manhattan dat de kinnebak van toeristen als ik tot de navel doet dalen.

 

100_2840

Dat krijg je te zien als je er bent op Memorial Day of andere feestdagen

 

Maar net als aan de overkant van de rivier, staan ook in Brooklyn grote manoeuvres op stapel. Het huidige Empire Fulton Ferry State Park is een kleine vijf hectare groot, maar maakt deel uit van het toekomstige Brooklyn Bridge Park dat ruim 35 hectare zal bestrijken en zich zal uitstrekken over 1,3 mijl van de Manhattan Bridge tot Atlantic Avenue. 

De maffia zal een minder fotogenieke plaats moeten opzoeken om lijken te dumpen. Hollywood ook.

 

100_2814

Ook hier kan een hondendrol je zuur opbreken

De commentaren zijn gesloten.