11-05-07

The City that never stops smoking

“Get out of my way!” Terwijl ik zacht maar beslist wordt weggeduwd door een rimpelige klauw in mijn zij, zie ik haar nog net voorbij stuiven, waarschijnlijk op weg naar een Gloria Swanson look-alikewedstrijd. Een gedrongen gestalte met ouderdomsbochel, tulband en gigantische zonnebril die een langer leven dan gemiddeld probeert te verbergen. Kingsize sigaret in de met lippenstift overbewerkte mond, als een witte pijl die eindigt in een vuurode punt. Wie zegt dat roken slecht is voor de gezondheid?

 

Als ze in het midden van de straat is, springt het licht op groen. Dan dringt het tot me door. Iedereen rookt in New York. Aangezien ook hier een rookverbod op het werk heerst, staan voor alle kantoren mensen te paffen naast bordjes ‘don’t smoke here’. Idem voor de restaurants. Maar niet alleen de mensen roken, de hele stad dampt. Uitlaatpijpen, straatroosters, schoorstenen, eethuizen, hotdogkraampjes… in New York verdwijnt de rook om je hoofd nooit.

 

SH100766

 

Gisteren nog liep ik dwars door zo’n dikke witte mist die vanuit een witrood gestreepte straatschoorsteen in mijn richting waaide. Ik zag geen steek meer voor mijn ogen. Het leek alsof een duistere macht de stad om me heen had weggetoverd. Gedurende een seconde zag ik Audrey Hepburn voorbijflitsen, als de engel Hap in Always.

 

Ondertussen ben ik ruim zes weken gestopt met roken, hoewel dat hier dus erg relatief is. Ik heb nu meer last van ontwenningsverschijnselen dan vier weken geleden in Utah. Zin in roken ontstaat dus niet zozeer uit verveling, maar wel uit opwinding. Wil ik gezond blijven, moet ik dat laatste dus vermijden. Zin in een weddenschap?

14:38 Gepost door Jean Lievens in new york | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 036, amerika, new york, stoppen met roken |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.