01-05-07

Broadway: old people rule

“En hoe was het eten?” is bij mijn terugkomst uit de VS doorgaans de tweede vraag na “Blij dat je terug thuis bent, zeker?” Of ook nog: “Lekker eten in New York, hé?” Ik zou het niet weten. ’s Avonds zit ik liever in een theater dan op restaurant.

 

SH100985

Times Square: hart van theaterland

Een Broadway show begint normaal gezien om 7 of om 8 uur, precies rond etenstijd. Heb je nog niet gegeten, dan zit je de hele voorstelling met een rommelende maag. Met een diner achter de kiezen loop je het risico in te dutten en in mij geval te snurken. In beide gevallen verbrodt je de voorstelling voor jezelf en de mensen om je heen. Bovendien kan je op restaurant niet rustig eten als je weet dat je binnen zoveel tijd in het theater moet zijn.

 

Daarom kies ik voor een hotel waar de kamers zijn uitgerust met een kitchenette zodat ik mijn eigen potje kan koken. Voorbeelden zijn Radio City Appartments, pal in het midden van het theaterdistrict, of de wat verder gelegen Eastgate Tower in de buurt van Grand Central. Een kamer met keuken of een studio geeft je bovendien het gevoel dat je in Manhattan woont. Je gaat er naar de supermarkt, giet er je aardappelen af, bakt er een eitje voor het ontbijt… Heerlijk. Ben je een luiwammes of een verwend nest, dan ga je natuurlijk beter naar een normaal hotel.

 

SH100995

Veteranen Angela Lansbury en Marian Seldes in 'Deuce'  

 

Goed, terug naar het theater. Voor mij betekent New York Broadway en Broadway New York. Over Broadway heb ik een aparte blog zodat ik er hier niet teveel zal over uitweiden. Alleen dit: de prijzen zijn sinds vorig jaar met een schandalige 10% gestegen, waardoor een orkestbak- of balkonplaats vandaag aftikt op 111,50 dollar. Gelukkig is het groene biljet in het laatste jaar met ongeveer evenveel procent ontwaard ten opzichte van de euro, maar dat is geen excuus. Andere vaststelling: de bejaarden hebben Broadway veroverd. En dan heb ik het niet zozeer over het publiek (hoewel…), maar vooral over de spelers.

 

SH101000

Vanessa Redgrave alleen op de planken 

 

Neem nu 45Th Street, een straat met een viertal Broadway theaters. In het Music Box Theater loopt vanaf 6 mei ‘Deuce’ met de 81-jarige Angela Lansbury en de 79-jarige Marian Seldes. Bijna vlak tegenover staat in het Booth Theater de 70-jarige Vanessa Redgrave alleen op de planken in ‘The Year of Magical Thinking’. Steek Broadway (de straat) over en je komt aan het Lyceum Theater waar de 78-jarige Christopher Kapitein Von Trapp Plummer samen met Brian Dennehy, een snaak van 69, de hoofdrol vertolkt in ‘Inherit The Wind’. Maar ook in musicals laten de bejaarden zich niet onbetuigd, zoals de 75-jarige Mary Louise Wilson die schittert in ‘Grey Gardens’.

 

SH101006

Christopher Plummer: The Sound of Old Music 

 

Nu ja, in Amerika is het niet zo ongewoon dat mensen tot op zeer hoge leeftijd blijven werken. Ze komen nu eenmaal niet rond met hun pensioen. Uiteraard geldt dat laatste niet voor Broadway sterren. Sommige levende legendes takelen af op scène tot ze doodvallen. Een nieuwe trend bij de oude generatie is een show waarin ze terugblikken op hun carrière: Chita Rivera (1933) danste zich bijna te pletter in ‘Chita Rivera, A Dancer’s Life’ (van 23 november 2005 tot 19 februari 2006). Begin 2002 triomfeerde de toen 80-jarige Golden Girl Beatrice Arthur in ‘Bea Arthur on Broadway’ in het Booth Theater. In hetzelfde jaar gaf Elaine Stritch, toen 77, een onvergetelijke show in het Neil Simon Theater: ‘Elaine Stritch at Liberty’. Voor mij niet gelaten, want ik wil er toch ooit eentje live meemaken voor het te laat is…

 

Stritch%20PR%20PhotoSM

Elaine Stritch: grandioze one woman show 

 

En om te antwoorden op de beginvragen: het eten in New York is zeer lekker want ik maak het zelf klaar, en neen, ik ben nooit echt blij terug thuis te zijn want ik verlaat New York telkens weer met pijn in het hart. 

11:42 Gepost door Jean Lievens in cultuur | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 032, broadway, new york, amerika |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.