26-04-07

Een dagje Queens

Herinner je hoe Regan MacNeil in de horrorklassieker The Exorcist haar hoofd 180 graden omdraaide, tot groot jolijt van het publiek? Welnu, voor die kunstgreep werd noch Linda Blair, noch haar stand-in Eileen Dietz de nek omgedraaid, maar wel een mechanische pop gebruikt (hoe komen ze erbij?). Welnu, die pop kan je naast andere props bewonderen in het Museum of the Moving Image, gelegen aan de historische Astoria studio’s in Queens.

 

SH100955

The Exorcist: De goede oude tijd van voor de computeranimatie...

Veel mensen verwarren New York met Manhattan. Dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk, aangezien vrijwel alle symbolen van de stad zich daar bevinden. Manhattan is echter de kleinste van de vijf wijken (boroughs) van de stad New York. De andere zijn de Bronx, Brooklyn, Staten Island en Queens. Queens is bij ons vooral bekend als de plaats waar Kim en Justine gingen lopen met de beker van de US Open, het laatste Gran Slam tornooi van het seizoen dat doorgaat in de USTA Billie Jean King National Tennis Center in het Flushing Meadows-Corona Park van Queens (om adem te besparen volstaat Flushing Meadows).

 

Tennis is een van de weinige reden waarom landgenoten zich de moeite getroosten om naar Queens af te zakken. Maar je hoeft echt niet uitgekeken te zijn op Manhattan om een kort bezoekje te brengen aan de grootste en etnisch meest diverse wijk van New York. Niet dat er zo gek veel te beleven valt. Tijdens ons eerste bezoek vielen we al kuierende bijna in slaap van verveling. Maar twee locaties zijn echt de moeite waard, als je ten minste een film buff en hardcore fan van New York bent.

 

SH100960

De Unisphere in Flushing Meadows Park, Queens

Het eerste is het Flushing Meadows-Corona Park waar je de overblijfselen van de Wereldtentoonstelling van 1964/65 kunt bewonderen. Het opvallendste monument is de Unisphere, een indrukwekkend metalen wereldbol die de wereldwijde onderlinge afhankelijkheid moet voorstellen. Het monument, een gift van de United States Steel Corporation, is opgedragen aan de ‘Verwezenlijkingen van de mens op een krimpende planeet in een uitbreidend universum” (waar is de flair van toen gebleven?). Vlakbij het monument moet je even binnenwippen in de Queens Museum of Art. Daar kan je een verbluffend gedetailleerde maquette van New York bewonderen. Zo krijg je in één oogopslag een fantastisch gevoel van oriëntatie in de stedelijke jungle van de grootste Amerikaanse metropool. Je ziet meteen hoe klein Manhattan afsteekt tegenover de andere boroughs (op de metroplannen staat Manhattan proportioneel te groot uitgebeeld, anders krijg je er alle metrohaltes niet op).

 

SH100931

 

Een andere must in Queens is het Museum of the Moving Image, gelegen aan de Astoria studio’s, de geboorteplek van Paramount die later verhuisde naar de westkust. Na een grondige opknapbeurt is de site vandaag weer uitgegroeid tot de belangrijkste filmproductiefaciliteit na Hollywood. Het is de vestigingsplaats van de Kaufman Studio’s waar ondermeer Sesamstraat, The Cosby Show, Law & order en Spin City worden geproduceerd. Vlak tegenover het filmmuseum staat het nieuwe gebouw van de Frank Sinatra School for the Arts in de steigers.

SH100936

Vernieuwde Astoria studio's

In tegenstelling tot de studio’s, is het filmmuseum open voor het publiek. Bovendien mag je er filmen en fotograferen, zolang je maar geen flitslicht gebruikt. Je begint je verkenningtocht op de derde verdieping (eigenlijk de tweede verdieping, maar in Amerika is de gelijkvloerse verdieping de eerste verdieping, dus de tweede verdieping is de derde verdieping als je mij kunt volgen). Daar vindt je net als in het filmmuseum van Brussel (dat nu toe is wegens verbouwingen) allerlei attributen uit de beginjaren van de cinema, maar ook van de televisie. Bijvoorbeeld de eerste camera voor kleurentelevisie uit 1942!

 

SH100942

 

De tweede verdieping is volgepropt met props uit bekende films: de pruik van Madeline Kahn als bruid van Frankenstein in Young Frankenstein, of die van Elizabeth Taylor als Cleopatra. Het punkkapsel van Robert De Niro als Travis Bickle in Taxi Driver, de zwarte krullenbol van Cher als Loretta Castorini in Moonstruck, de prothese die Marlon Brando in de mond nam om Don Corleone in The Godfather een uitgezakt gezicht te geven, de protheses die het hoofd van John Hurt een olifantenlook gaven in The Elephant Man. Maar ook de mechanische pop van Linda Blair waarmee William Friedkin de mensen de zaal uitjoeg bij de vertoning van The Exorcist, de hele garderobe van de cast van Chicago, de jurk die Glenn Close droeg in Dangerous Liaisons, maquettes van ruimteschepen van Star Trek, het masker van Chewbacca uit Star Wars en nog veel, veel, veel meer.

 

SH100952

vlnr: pruik van Madeline Kahn in Young Frankenstein, Liz Taylor in Cleopatra, Robert Di Nero in Taxi Driver, Meryl Streep in Silkwood en Cher in Moonstruck 

SH100957

Garderobe van cast Chicago

Op de benedenverdieping kan je een kleine reis maken doorheen de nog korte geschiedenis van de videospelen. Het leuke is dat je alle toestellen daadwerkelijk mag gebruiken. Heimwee naar Donkey Kong? Geen probleem, wip voor een gratis spelletje even binnen in het filmmuseum van Queens. Natuurlijk maken de vele interactieve activiteiten het museum een gedroomd doelwit van scholen. Je moet je dus vaak een weg banen tussen enthousiaste scholieren die blijkbaar nog altijd evenveel kunnen genieten van primitieve videospelletjes als ik in de vroege jaren tachtig. Enige verschil: toen waren het futuristische spelen waar ik als overjarige puber niets van bakte.

Tot slot is er de souvenirshop, opengehouden door  -echtwaar, ik overdrijf niet- twee dames van dik in de tachtig. Het kost dan ook wat tijd en geduld vooraleer de eerste de prijs op mijn beker heeft ontcijferd, en de tweede het getal heeft ingetikt. Alleen met de hulp van een jonge vent met baard (de museumdirecteur?) kunnen ze de klus klaren. Het contrast tussen de ongeduldige tieners aan de kassa, en de beverige besjes die het jonge grut op de wenken proberen te bedienen, is schrijnend. Tja, ook dat is Amerika.

SH100946

Videospelen uit de oude doos

SH100947

de voorouders van radio en tv

SH101152

mijn enige souvenir: lange wachttijd aan de kassa....

De commentaren zijn gesloten.