07-04-07

Opgroeien in Provo

Opgroeien in Provo

 

Sinds woensdag hebben de scholieren in Provo ‘Spring Break’, de Amerikaanse versie van de paasvakantie. Vijf dagen verlof, joepie! Alleen… hoe vult een opgroeiende teenager hier zijn dag? Hoe is het om op te groeien in Provo? Wat valt hier in godsnaam te beleven?

 

“Nothing, really… Hang out…” luidt het antwoord van de vijftienjarige zoon van mijn gastheer. Waar? ‘In the mall, at friend’s houses… What did you do in Belgium?’ Goede vraag. Daarvoor moet ik ver teruggaan in de tijd. Naar het strand gaan, I guess, maar ik neem aan dat alleen kustkinderen dat privilege genieten. De Oostendse versie van ‘Hanging out’. Alleen aten wij ons ijsje in zwembroek op het strand, hier aangekleed in de mall. Toch kan ik me moeilijk verzoenen met de insinuatie dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt. Er zijn wél verschillen.

 

Bidden of schieten?

 

Vorige week hield de LDS-kerk zijn halfjaarlijkse conferentie. Brave mormonen zitten dan thuis gekluisterd aan radio of tv om de preken van de apostels te volgen, stoute mormonen trekken met hun kinderen naar de schietstand. Hun idee van een schietgebedje. Om te drinken moet je in dit land 21 zijn, om auto te rijden 16, maar om een wapen te hanteren? Van zodra je een geweer kunt tillen.

 

 

Dus, de 15-jarige zoon des huizes trok vorig weekend met zijn vriend en diens ouders naar de plaatselijke schietclub. Een dollar per kogel. Hij was er verre van de jongste. De rest van het weekend was gefocust op dvd’s: The Illusionist, Man of the Year, Casino Royal en Borat. Amerikanen die lachen met Amerikanen…

 

Van maandag tot vrijdag stopt rond half zeven een gele bus voor de deur om ‘the kid’ op te pikken. Van 7u30 tot 14u vertoeft hij op de schoolbanken. Aan de dinertafel verslaat hij zijn belevenissen van de dag. Daaruit blijkt dat de meeste leraars geen risico lopen op aan hardwerken verbonden beroepsziekten. Het filmpjes kijken gaat gewoon door op school. Les Engels: nota nemen bij de tv-serie ‘Sense and Sensibility’, les biologie: kijken naar een documentaire van National Geographic, les journalistiek: nietsdoen, want de krant is in opmaak.

 

Sommige leraars zijn eigenlijk sportcoaches, maar moeten daarnaast nog een vak onderwijzen (stel je voor), ook al hebben ze er totaal geen kaas van gegeten. Leerlingen krijgen wel huiswerk mee, maar van nazien is weinig sprake. Ik ben wel onder de indruk van het aantal taalvakken dat hier onderwezen wordt: Duits, Frans, Chinees… Helemaal verwonderlijk vind ik het lezen van het ‘Communistisch Manifest’ als deel van de leerstof. Commentaar van de kid: “Zeer interessant, alleen jammer dat er zo weinig instaat over communisme.” Right on! De school is ook de spil van tal van sportieve en culturele activiteiten (basketploeg, soccerteam, baseballteam, schoolorkest, toneelkring…). Daarbuiten heerst de kerk. Want ook in Utah geldt de Amerikaanse grondwet en dus de scheiding tussen kerk en staat.   

 

Voor de rest slokken computerspelletjes de meeste vrije tijd op. De cyberversie van ‘hanging out’, want hoewel hij alleen zit achter zijn computer, speelt hij in werkelijkheid online samen met (of liever tegen) zijn vrienden. En af toe slaan de stoppen door.

Pang, pang, pang! Nu ja, beter in cyberspace dan in de ‘real world’, op school bijvoorbeeld…

 

 

 

23:13 Gepost door Jean Lievens in mormonen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: mormonen, 017, provo, wapens |  Facebook |

Commentaren

boysfood
juuueuye3 3 hh3hdh3ed h3hwwedh3hd3 3hed3edh3w

Gepost door: hetraifaer | 13-07-10

Hallo webgemeinde!
helft mir mal, ich suche florian grotehans, hab gehört das seine firmen pleite sein sollen.

Habe vor x jahren ein handy bei einer firma von florian grotehans aus bad hersfeld gekauft. Hab grosse probleme damit und versuche den zu erreichen.

Nun habe ich gesehen dass die pleite sein sollen:

Geschäfts-Nr.: 11 IN 23/07 Am 26.10.2007 um 10:15 Uhr ist das Insolvenzverfahren eröffnet worden über das Vermögen der T-C-H Service GmbH & Co. KG mit Sitz in Dresden und dem Mittelpunkt der wirtschaftlichen Tätigkeit in Bad Hersfeld, Breitenstraße 37, 36251 Bad Hersfeld (AG Dresden, HRA 5714), vertr. d.: 1. TCH Vermögensverwaltungs GmbH, (persönlich haftende Gesellschafterin), vertr. d.: 1.1. Florian Grotehans, geboren 1982, Am Baumgarten 12, 36251 Bad Hersfeld, (Geschäftsführer). Insolvenzverwalter ist: Rechtsanwalt Dr. Frank Kreuznacht, Untermarkt 23, 99974 Mühlhausen, Tel.: 03601/88920, Fax: 03601/889211, E-Mail: Rechtsanwaelte@dr-wiengarten.de. Anmeldefrist: 17.12.2007.

Erreiche da niemanden, ans Handy geht der nicht. Habe nun auch gehört das gegen den wegen Betrug ermittelt wird.

Kann mir jemand helfen? Wie erreiche ich den?

Danke schonmal!!

Gepost door: ifrogmolan | 06-12-11

De commentaren zijn gesloten.